Administrera wizard (guide) i Självservice

En wizard är en guide genom ett registreringsformulär. Genom att göra olika val kommer olika vägar att väljas. Det gör det lättare att styra att endast relevant information behöver anges. Wizarden kan innehålla flera olika vägar och flera sidor som ska fyllas i.

Formulärets uppbyggnad

Det första som behöver skapas är registreringsformuläret för wizarden. Därefter kan knappen och villkoren för varje steg konfigureras.

Formuläret som ska användas i en wizard måste byggas upp på ett speciellt sätt. Det krävs att en systemdesigner gör detta.

Varje steg i en wizard är en flik i ett formulär. Första fliken är alltid startsidan som öppnas vid start av wizarden. Utifrån ett eller flera val på startsidan kommer sedan olika flikar att öppnas. Den sista fliken i formuläret är alltid en gemensam sida som alla kommer till som sista steget i wizarden.

Om wizarden ska ha två olika vägar krävs minst 4 flikar i formuläret. En startsida, en sista sida samt en sida per väg som ska kunna väljas.

I användarmanualen finns ett exempel på en wizard för utbildningsanmälan. Formuläret i exemplet är uppbyggt med 4 flikar på detta sätt:

Exempel på flikar i en wizard.

Utifrån formuläret är det sedan administratören som konfigurerar stegvillkoren som ska gälla för att gå vidare steg för steg i wizarden.

Viktigt att känna till är att flera formulär troligen behöver skapas. När självserviceanvändaren ska titta på ett registrerat ärende som är skapat i wizarden, så är det troligen en annan typ av layout ni vill använda i Visa-formuläret. Istället för att visa informationen i fyra flikar kanske all information ska visas på en eller två flikar. Tänk på att i Visa-formuläret ta med fält från alla olika steg i wizarden. Oavsett vilken väg de har valt vid registreringen så måste Visa-formuläret kunna vissa information från alla vägarna. Det är dock möjligt att via regelfunktionen Ändra inaktiverad dölja fälten som inte är aktuella. Även ett formulär för handläggaren i applikationen kan behöva göras.

Administration av wizard

Konfiguration som ska gälla för knappen som ska öppna wizarden samt stegvillkoren görs under Kontrollpanelen > Inställningar > Självservice > Administration och fliken Menyträd. Skapa en knapp för wizarden eller redigera en befintlig. Behöver du läsa om hur du skapar knappar kan du läsa i administratörsmanualen Administrera menyträd/knappar i Självservice

Konfigurera stegvillkor i wizard

När knappen för wizarden skapas eller redigeras i självserviceadministrationen kan du markera kryssrutan Använd wizard så blir knappen Konfigurera stegvillkor aktiv. Klicka på knappen så öppnas ett fönster för wizardens stegvillkor. Högst upp i fönstret finns en länk till formuläret om du behöver titta i formuläradministrationen hur det ser ut eller om du behöver ändra på något.

Du behöver konfigurera ett villkor för alla flikar utom första och sista fliken. Villkoret anger vad som ska inträffa för att fliken ska öppnas.

I vårt exempel är fältet Deltagare avgörande för vilken väg som öppnas. Vi har en väg för anmälan av en intern deltagare och en annan för extern.

Formuläret i exemplet är uppbyggt med stegvillkor på detta sätt:

  • Första fliken visas alltid för självserviceanvändaren. Därför är det inte möjligt att skapa ett villkor på denna flik.
  • Andra fliken "Intern" ska öppnas om fältet Deltagare är satt till Intern på startsidan.
    (Filter: Deltagare Någon av Intern)
  • Tredje fliken "Extern" ska öppnas om fältet Deltagare är satt till Extern på startsidan.
    (Filter: Deltagare Någon avExtern)
  • Fjärde fliken "Avslut" har inget villkor eftersom denna sida ska visas för alla vägar i wizarden.

Viktigt att veta är att om formuläret behöver ändras på en befintlig wizard, t.ex. för att lägga till fler eller ta bort flikar, då behöver stegvillkoren göras om.