Använda sök

Så här söker du

Lär dig några tips som gör det enklare att hitta information.

Söka efter ord eller fras

Skriv ord eller fraser för att hitta objekt som innehåller dessa. Exempel: server omstart

Utesluta ord från sökning

Skriv - före ord som inte ska vara med. Exempel: skrivare -hp

Söka efter exakt matchning

Sätt ordet eller frasen inom citattecken. Exempel: "rapport"

Söka med jokertecken efter okända ord

Skriv * där något ska ingå i ordet eller frasen. Exempel: *server

Söka efter ord som måste finnas
Skriv + före ord som måste vara med. Exempel: +Sundsvall

Om du behöver söka efter ett telefonnummer som börjar på plustecken, t.ex. +4670111111, så behöver detta skrivas med citattecken runt för att ge träff. Exempel: "+4670111111".

Söka efter objekt med en specifik tagg / etikett

Sätt ordet inom citattecken och skriv tag: för att få träff på objekt som taggats. Exempel: "tag: skärmbild"

Vad kan du söka på?

Du kan söka information i textfält, till exempel rubrik, del av beskrivning. Sökning kan även göras i loggfält, HTML-fält och numeriska fält samt på filnamn och taggar som satts på filer och e-postmeddelanden. Det går inte att söka på vissa fälttyper, till exempel datakällor och objektsökfält.

Sökfunktioner

Det finns flera olika sökfunktioner. Här nedan förklarar vi dem.

Sök i systemet

Fältet Sök i systemet använder du för att söka efter något i systemet. Klicka i fältet, ange sökorden och starta sökningen med Enter eller klicka på Förstoringsglaset.

Sökträffar visas i en lista uppdelat på de moduler där träffar finns, i första hand öppnas modulen som var aktiv vid sökning. Vid direktträff, till exempel ett ärendenummer, öppnas objektet direkt.

Till vänster i sökfönstret visas dina senaste sökningar samt de objekt du senast besökt. Klicka på en tidigare sökning för att göra om sökningen, eller klicka på ett objekt i historiken för att öppna det. Om du vill öppna ett objekt i en ny flik högerklickar du på objektet och klickar på knappen Öppna i ny arbetsyta.

Sök i menyn

I Huvudmenyn finns fältet Sök i menyn där du kan söka bland det som finns i Huvudmenyn. Klicka i fältet eller använd snabbkommandot CTRL + F2 för att söka. Använd Sök i menyn för att snabbt öppna en funktion eller favoritvy, sökningen utförs automatiskt medan du skriver.

Sök i listan

Står du i en vy kan du söka efter objekt som finns i vyn genom att skriva sökord i fältet Sök i listan. När du öppnar en vy står markören i detta fält, så det är bara att börja skriva din sökfras. Sökningen startar när du bekräftar med Enter eller klickar på Förstoringsglaset.

Sortera vy/lista

I en vy som visar många objekt kan det vara svårt att hitta det du söker, det finns därför möjlighet att sortera och filtrera i vyn. Klicka på en kolumnrubrik och vyn sorteras enligt innehållet i den kolumnen.

Filtrera vy/lista

Står du i en vy kan du filtrera innehållet i vyn genom att aktivera Filtrering via knappen Filtrera. Då visas en filterbricka för varje kolumn som finns i vyn. Genom att klicka på en eller flera filterbrickor kan du filtrera innehållet i vyn. Det går till exempel att filtrera en ärendevy på Status, så att endast pågående ärenden visas.

Behöver du tips på hur du filtrerar, läs i Användarmanualen Använda filtrering.