Administrera miljövariabler

Ofta finns det konfiguration som pekar på systemunika värden. Det kan exempelvis vara en e-postserver, URL för webservice-integration, e-postadress mm. För att systemunika värden ska kunna användas i olika system, exempelvis test och produktion, finns möjlighet att ange dessa värden som miljövariabler. Det innebär att det anges ett variabelnamn i databasen, medan värdet står angivet i en systemunik fil. Genom att använda miljövariabler på de ställen där konfiguration skiljer sig åt mellan de olika miljöerna kan produktionsdatabasen kopieras eller konfiguration importeras utan handpåläggning.

Miljövariabler administreras i respektive administrationsgränssnitt där det är möjligt att skapa nya eller infoga redan befintliga. Genom att klicka på knappen (falafel) längst till höger på en rad visas en meny där du kan välja att infoga, skapa nya eller redigera miljövariablerna som är lagrade i detta administrationsgränssnitt. Om du ska infoga en befintlig miljövariabel kan du göra det via Infoga i menyn men det går också att manuellt skriva miljövariabelns namn i fältet. Viktigt att veta är då att en miljövariabel behöver börja och sluta med två procenttecken, till exempel %%System-URL%%.

En annan fördel med miljövariabler är att en och samma miljövariabel kan återanvändas i flera konfigurationsobjekt. Till exempel om flera e-postmallar behöver skickas till en gruppering av mottagare. Denna grupp av e-postmottagare kan då sparas som en miljövariabel och återanvändas i alla e-postmallar där denna gruppering ska vara mottagare. Om det tillkommer eller försvinner någon ur gruppen är det enkelt att bara redigera miljövariabeln, så ändras detta överallt där miljövariabeln används.

Det går också att använda miljövariabler i e-postmallens meddelandetext. Här visas ett exempel på att miljövariabeln Systemets URL har används för en länk till det aktuella systemet. Samma mall kan därför användas i andra miljöer, men där har miljövariablerna andra värden.

Exempel där olika miljövariabler används i en e-postmall.

För er som använder Design Mover så får man även ett centralt gränssnitt för alla miljövariabler i systemet. I detta gränssnitt går det att exportera alla eller valda miljövariabler till Excel. Dessa kan sedan redigeras och importeras till annan miljö.

Vid skapande av ett snapshot via Mover 1:1 visas en lista med de miljövariabler som används i aktuell miljö. Om man inte redan lagt in vilka värden varje miljövariabel ska ha i målmiljön behöver man göra det. Enklaste sättet är att exportera denna lista till Excel och redigera de unika värden som ska gälla i målmiljön och därefter importera denna fil dit.

I följande konfigurationsobjekt är det möjligt att skapa miljövariabler:

Formulär > Designelement

URL

Formulär > Funktionen Inbäddad sida

URL

Eskaleringsregler

Påminnelseintervall

Min sida > RSS

URL

Integration > Import och export > Importhanterare

Identifierare

Integration > Import och export > Importklient

Identifierare
LDAP / Användare
LDAP / Lösenord
LDAP / Värd
LDAP / Port
JDBC / Anslutningssträng
JDBC / Fråga
XML / Filnamn

Integration > Webservice > Externa söktjänster

URL
Användarnamn / API-nyckel
Lösenord
Identifierare

Meddelande > E-post > Blockerade mottagare

E-postadress till blockerade mottagare

Meddelande > E-post > Klient

E-postadress för tillgängliga avsändare

Meddelande > E-post > Server > Generellt

SMTP server
Port
Användarnamn
Lösenord

Meddelande > E-post > Server > Meddelandetagg administration

Meddelandetagg
Reguljärt uttryck för meddelandetagg
Tagg - Modul/Objekttyp / Tagg
Tagg - Modul/Objekttyp / Tagg [reguljärt uttryck]

E-postmallar

Från
Till
Kopia
Hemlig kopia
Ämne
Meddelande

Regler > Funktionen Auto e-post

Mottagare

Regler > Funktionen Exportera objekt

URL
API-nyckel
Identifierare
Användarnamn
Lösenord

Regler > Funktionen Exportera transaktionsobjekt

URL
SOAP / API-nyckel
SOAP / Användarnamn
SOAP / Lösenord
Identifierare

Rapport > Schemalagda rapporter

Mottagare

Tid och omkostnader > Fakturering > XML fakturagenerator konfiguration > XML-fil konfiguration

XML-fil