Identifiering med UUID

UUID betyder Universellt Unikt ID och är ett internt fält som kan användas vid integrationer för att identifiera en organisation, användare etc. mellan system. Det används också i Mover 1:1 vid flytt av konfiguration. Läs mer om detta i Designmanualen Flytta konfiguration mellan miljöer med Mover 1:1.

Ett exempel då UUID används är då konfiguration ska exporteras till en annan miljö och innehåller referenser till användare eller objekt (t.ex. ärenden, organisationer etc), till exempel en vy för att visa ärenden för en viss organisation (objekt). Då behöver objekten ha samma värde i fältet UUID i båda miljöerna för att kunna mappa till rätt objekt/användare.

UUID genereras automatiskt på alla objekt och användare. Om man vill tillåta användare att redigera fältet UUID måste behörighet ges till detta i systemet:

UUID för användare: ge token "Administration - Användare - UUID" till berörd roll.

UUID för objekt: ta fram det interna fältet UUID på formulär och ge access till detta fält till en roll som ska ha rätt att redigera.

Notera att värdet på UUID måste uppfylla följande villkor:

  • Det måste vara unikt inom ett system. Exempelvis kan en organisation inte ha samma UUID som en användare.

  • Det måste ha korrekt format. Ett UUID består av hexadecimala siffror (0-9, a-f) och finns beskrivet i RFC4122: https://tools.ietf.org/html/rfc4122

UUID för objekt ingår i index för systemets sökfunktion, och därför går det att söka upp objekt (organisationer, ärenden, kontakter etc) genom att söka på UUID i supersök. Om man vill söka upp en användare som har ett visst UUID måste man skapa en användar-vy som innehåller kolumnen UUID. I administrationen av användare kan man sedan välja denna vy och ange ett filter i fältet UUID.